Nørrekær Biennalen 2019

Nørrekærbiennalen er et tilbagevend­ende landartprojekt, som finder sted på LAND; et lille stykke jord, på ca 650 m2, yderst på en mark i det flade Limfjordslandskab ost for Aggersund. LAND er et kunstprojekt af gruppen N55 og består af 17 enklaver forskellige steder i verden, en art autonom åben afgrænsning alle kan tage del i. Enklaven i Nørrekær, ligger på hævet fjordbund med diger ud til fjorden. Det er et fladt, åbent område med vidt udsyn og højt til himlen, men også blottet for vinden. LAND ligger midt i et kulturlandskab, som en oase mellem dyrkede marker.

Under Nørrekærbiennalen 2019 åbner en ny forbindelse over Limfjorden. Fra d. 6. til d. 10. August kan du sejle med rofærge NIBE KAAGEN fra høfderne ved Nørrekær over  Limfjorden til Han Herred ved det gamle udskibnings-g sted, lokalt kaldet Kråer, da både en købmands­forretning og en kro tidligere har ligget der.


 

Ved Søhøje nær hovedvejen i den vestlige del af Tingskoven ses en kreds af store sten, et oldtids ting­sted, hvor der gennem århundreder holdtes ting hver mandag. Stenkredsen er ret præcist cirkelrund med en ring af tætstillede sten, - hovedstore og større, og har omkring en meter indenfor kredsen meterstore, stående sten, der som radier opdeler kredsen i omtrent lige store dele. En linie tegnet fra centrum til den nordligste radiesten, er for­skubbet lidt mod øst i forhold til kompasretningen nord-syd. En akse tegner sig i anlægget og en azimutmåling viser, at aksens orientering er 60 grader, hvilket angiver solopgangen den 1. maj, - en dato, der i den europæiske keltiske årsind­deling var benævnt Beltain. På Søhøje har vores forfædre samlet sig og med en ildfest markeret forårets komme. Andebjergstensætningen, hvor 13 store sten ligger i et velordnet system, der danner en evighedssolkalender. Denne kalender følger månens gang med 13 måneder af 28 dage og kan stadig bruges den dag idag.

 

 

 

Billeder følger senere